Hits: 188
Την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2023, μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου πραγματοποίησαν επίσκεψη στον χώρο της επιχείρησης γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων ειδών διατροφής του κ. Μανιάτη που βρίσκεται πλησίον του σχολείου μας.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον επιχειρηματία-έμπορο για θέματα παραγωγής και προώθησης των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων και να τα δοκιμάσουν, αφού τους προσφέρθηκαν αρκετά από αυτά.
Στόχος της συνάντησης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές έναν επιτυχημένο επιχειρηματία της πόλης μας και να κατανοήσουν την αξία της υποστήριξης τοπικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο επιχειρηματίας έλυσε πολλές απορίες μαθητών που αφορούσαν στην επιχειρηματική δράση. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι τα είδη τυριών που παράγονται στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι φέτα, γραβιέρα, μυζήθρα, ανθότυρο, κεφαλοτύρι, γιαούρτι από πρόβειο γάλα αποκλειστικά, καθώς η Αρκαδία δεν εκτρέφει, αγελάδες. Την πρώτη ύλη την προμηθεύεται από χωριά που βρίσκονται κοντά στην Τρίπολη.
Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν οι καταναλωτές στη φέτα και στη γραβιέρα, τα οποία είναι εποχικά προϊόντα. Οι πελάτες της επιχείρησης δεν είναι μόνο κάτοικοι της Τρίπολης αλλά και άλλων πόλεων, όπως της Αθήνας.
Εκτός από τα τυροκομικά προϊόντα, η επιχείρηση παρασκευάζει και άλλα τοπικά προϊόντα όπως ελιές και ζυμαρικά.
Σε ερώτηση των μαθητών σχετικά με την προβολή και την προώθηση των παραπάνω τοπικών προϊόντων, ο επιχειρηματίας επεσήμανε ότι στο μάρκετινγκ απαιτείται εξειδικευμένη γνώση, ώστε η προώθηση αυτών των προϊόντων να είναι πιο αποτελεσματική κυρίως στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα κέντρα εστίασης.
Όσον αφορά τη διάθεση των τοπικών προϊόντων στα κυλικεία των σχολείων σε μικρές -ατομικές συσκευασίες τις οποίες προτιμά ιδιαιτέρως η νέα γενιά-το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω του αυξημένου κόστους τυποποίησης τους.
Αποτέλεσμα: Διαμορφώθηκε η πεποίθηση ότι τα τοπικά προϊόντα της Αρκαδίας έχουν μέλλον στις διατροφικές επιλογές της νέας γενιάς και με την κατάλληλη εκπαίδευση στο μέλλον θα σημειωθούν ακόμη καλύτερες προοπτικές. Επιπλέον οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να μάθουν πως αξίζει να επιλέγουν ως καταναλωτές τα τοπικά προϊόντα, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο στηρίζουν την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία.
Παράλληλα και ο επιχειρηματίας έδειξε χαρά και ικανοποίηση για το ενδιαφέρον των μαθητών σε θέματα παραγωγής και προώθησης τοπικών προϊόντων και για τη δράση του σχολείου πάνω σ’ αυτά τα θέματα.